Żurawie-kortteli

Żurawie-hybridikortteli nousee Gdańskin telakka-alueelle, joka on historiallisesti poikkeuksellisen merkittävä teollisuusalue. Telakka nousi koko maailman tietoon vuonna 1980, kun siellä perustettiin Solidaarisuus-ammattiliitto, jolla oli tärkeä rooli kommunistisen hallinnon loppumisessa Itä-Euroopassa. Suunnitteluratkaisulta vaadittiin tavallista vahvempaa yhteyttä paikallishistoriaan ja korttelin arkkitehtuuri täydentääkin alueen historiallisia kerroksia sekä yleissuunnitelman että yksityiskohtien tasolla.

Zurawie Web 3
Zurawie Web 5

Żurawie-kortteli sijoittuu historiallisista tapahtumista muistuttavan Euroopan solidaarisuuskeskuksen viereen.

Zurawie Web 2
Zurawie Web 6

Yhteiskunnallisten ja taloudellisten muutosten seurauksena telakka on hiipunut jo jonkin aikaa, mutta nyt jälkiteollinen kaupunkielämä on alkanut saamaan sijaa alueella.

Zurawie Web 1

Projektin yksityiskohdat

 • Sijainti: Gdańsk, Puola
 • Vuosi: Käynnissä
 • Kokonaispinta-ala: 58,000 m²
 • Asiakas: YIT Polska
 • Suunnitelma: Toimistoja, hotelli, asuntoja ja liiketiloja
 • 01Koko esittely

  Żurawie-hybridikortteli nousee Gdańskin telakka-alueelle, joka on historiallisesti poikkeuksellisen merkittävä teollisuusalue. Telakka nousi koko maailman tietoon vuonna 1980, kun siellä perustettiin Solidaarisuus-ammattiliitto, jolla oli tärkeä rooli kommunistisen hallinnon loppumisessa Itä-Euroopassa. Suunnitteluratkaisulta vaadittiin tavallista vahvempaa yhteyttä paikallishistoriaan ja korttelin arkkitehtuuri täydentääkin alueen historiallisia kerroksia sekä yleissuunnitelman että yksityiskohtien tasolla. Kortteli sijoittuu historiallisista tapahtumista muistuttavan Euroopan solidaarisuuskeskuksen viereen.

  Yhteiskunnallisten ja taloudellisten muutosten seurauksena telakka on hiipunut jo jonkin aikaa, mutta nyt jälkiteollinen kaupunkielämä on alkanut saamaan sijaa alueella. Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdeilla on etuoikeus suunnitella rakennuskokonaisuutta tälle suojellulle alueelle.

  Hybridikorttelin bruttopinta-ala on 58 000 m2 ja siinä yhdistyvät toimistot, hotellit, asunnot ja liiketilat, mikä luo alueelle monipuolista kaupunkielämää. Hanke toteutetaan yhteistyössä puolalaisen arkkitehtitoimiston kanssa. Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit vastaavat hankkeen arkkitehtonisesta ja toiminnallisesta laadusta sekä hankkeen sovittamisesta Gdańskin arvokkaaseen kaupunkikuvaan.